Vorig jaar regende het nog ‘katten en honden’ tijdens de Dam tot Dam loop. Deze editie vielen de mussen gebraden van het dak. Ik overdrijf misschien een beetje, maar voor de organisatie was het iig warm genoeg om de laatste twee startseries niet meer te laten vertrekken. Op basis van mijn stelregel dat mijn reistijd nooit meer mag zijn dan mijn sporttijd, zou ik daar dus enorm van balen…..

Mannen komen van Mars

Volgens het boek ‘Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus’ zoeken mannen bij tegenslagen graag direct een praktische oplossing. Ik dus ook en bij deze een paar suggesties voor de organisatie:

• ‘Slowers’ ipv ‘pacers’ inzetten. Stel dat je de laatste twee startgroepen zou verplichten om achter de ‘slower’ te lopen dan kan je in ieder geval nog meedoen ook al is het niet op het gewenste tempo.

• Waterstempelkaart waarbij je verplicht aantal bekers drank onderweg moet hebben genuttigd.

• Meerdere tussenstops (‘stop&go penalty in de F1) van 1 a 2 minuten inbouwen tussen twee dicht op elkaar liggende mylaps matten.

Zelf mocht ik gelukkig wel starten. Ik had speciaal voor vandaag mijn lichtste schoenen uit de kast gehaald, de Saucony’s A9 (170 gram). Met mijn triathlonveters staan m’n schoenen net als ik ideaal op wedstrijdspanning en krijg ik in ieder geval geen losse veter. Volgens de indek-etiquette van het hardlopen had ik al tegen iedereen verteld dat ik pas verhuisd ben en dat ik na een paar triathlons in de vakantie wat gas terug genomen heb. Bovendien was het natuurlijk geen PR-weer met 24 graden. Maar goed daarover is al genoeg geschreven.

Jippie jaja jippie jippie jeeej

Wie kent de bekende sportschoolboodschap bij het halterrek niet: “van dumbels opruimen krijg je ook spieren”? De afgelopen periode was ik vaste klant bij de Hornbach. Daarom zou ik hier de volgende spreuk aan toe willen voegen: “van klussen word je ook fit”. De afgelopen maanden heb ik namelijk heel wat gereedshap gesjouwd, behoorlijk wat aan doos-deadliften gedaan en drie maal daags de 100m snelschuren geoefend met als voordeel dat je ook weer kunt stofzuigen (wat de meest calorie vretende huishoudelijke taak is). Voor wie geïnteresseerd is in meer calorie vretende huishoudelijke klusjes kijk eens op de website: gezondheidsinfo. Volgens deze site vergt het verven van een muurtje of laminaat leggen bijna net zoveel energie als fietsen. Dus eigenlijk verschijn ik gewoon klusfit aan de start. Want ondanks het indekken ben ik gewoon een dwaze draver die als hij mee doet er altijd voor gaat!

Dancing the miles away

Na de start vlieg ik de IJtunnel in waar de gebruikelijke drumband staat die de vol adrenaline gestarte groep hardlopers nog eens extra opzweept. Eenmaal uit de tunnel word ik opgevangen door de eerste van de vele dj’s die vanaf een brug de menigte een beat sneller probeert te laten lopen. Vanaf de Buiksloterdijk gaat het helemaal leven en raven. Mijn hartritme dreunt mee op de beat en voor ik het weet ben ik in Zaandam en dan is het nog maar 4.000 feestmeters. Om de hongerklop te voorkomen werk ik in de vorm van een gelletje de hele schijf van 5 in glucose vorm in een keer naar binnen. Een culinaire uitspatting. Mijn ‘walking dinner’ sluit ik af door mijn mond aan m’n schouder af te vegen. Je moet er toch netjes bijlopen bij de finish.

Het zijn de kleine dingen die het hem doen

Ik finish dik tevreden in 1.06. Als hardloopfreak praat ik direct na de finish met Arne van de Run2Day Amsterdam na over millimeters tijdens de wedstrijd. Alsof je op 16km het verschil maakt met een paar millimeter vraag je je af? Het ging in dit geval om de “heel drop” millimeters van hardloopschoenen (het hoogteverschil van de zool van een hardloopschoen van hiel naar teen) en het effect hiervan op je loopprestaties en blessures. Tja, het zijn toch altijd de kleine dingen die het hem doen. Daarover gesproken, net voor de start ontving ik nog een succesappje van m’n vrouw. Ze hoort mijn sterke sportverhalen zonder morren aan. En bovenal, ze laat mij in mijn waarde als ik mijzelf weer eens een topsporter waan 😉 En nu op naar grote dingen zoals het plannen van een nieuwe marathon.