Hardlopen van Amsterdam naar Zaandam, oftewel een lekker wedstrijdje dammen. Vaak dwalen mijn gedachten onder het hardlopen af. Meestal krijg ik goede ideeën of blogspiratie Soms dwaal ik ook helemaal af. Tijdens de 10 Engelse Mijl van de Dam tot Damloop dit weekend, dacht ik onderweg continu aan dammen. Niet zozeer aan AmsterDAM of ZaanDAM, maar aan het spel dammen. Dammen leerde ik toen ik een turfje hoog was. Lopen, en met name hardlopen kon ik al iets eerder, maar hoe oud ik toen was weet ik niet precies. Wat ik wel weet is dat dammen en hardlopen niet zo ver uit elkaar liggen dan je in eerste instantie zou denken.

De ritmische muziek van een goed uitgevoerde meerslag kan wedijveren met een heerlijke hardloop cadans

Wat voor voetballers Pele is Image result for ton sijbrands baba syen voor hardlopers de Kenyaan Eliud Kipoche, is voor dammers Baba Sy. Baba Sy was niet alleen een onoverwinnelijke Senegalese grootmeester, maar hij was ook analfabeet. Ton Sijbrands mocht als 12 jarig jongetje ooit als een soort ballenjongen fungeren voor Baba Sy . Tijdens het Suikertoernooi in 1961, mocht hij toen de damnotaties van de grootmeester bijhouden. Dat zou zoiets zijn alsof ik de schoenen van Kipoche zou mogen strikken tijdens zijn recordpoging in Monza. Baba Sy’s tactiek was dat hij z’n tegenstander bleef dwingen om stenen te slaan om hem vervolgens in een superieure meerslag van het bord te vegen (voor een voorbeeld klik op deze link). Een meerslag waarvan het getik op het dambord doet denken aan de perfecte cadans van een hardloper.

Sport is een krachtmeting

Ik heb er geen enkele moeite mee om dammen sporten te noemen. Nergens staat geschreven dat sport per se fysieke kracht moet zijn. Dat de meeste mensen sport associëren met fysieke inspanning (spieren en zweten) doet er niks aan af dat er ook sporten zijn waarbij de krachtmeting op andere fronten plaatsvindt. Wellicht is het goed te beseffen dat de mentale kracht van de hardloper wellicht minstens zo belangrijk is als zijn fysieke gesteldheid.

Mind over body

Verschillende studies gaan ervan uit dat succes bij hardlopen voor 40% bepaald wordt door talent/training en 60% door mentale kracht. Trainingsprogramma’s besteden veel aandacht aan alle fysieke aspecten als uithoudingsvermogen, kramindcht en snelheid, maar er bestaan weinig oefeningen om de mentale weerbaarheid te verbeteren. Hoe vaak twijfel je de dag voor de start niet of je wel moet gaan. Hoe vaak denk je tijdens een race niet aan stoppen en hoe vaak beeld je je niet in dat je moe bent. Hardlopen is het verdragen van een continue pijn en daar is mentale hardheid voor nodig. Je lichaam is namelijk veel sterker dan je denkt. Vergelijk het met doodsbedreigende situaties waarbij oerkrachten loskomen die je niet voor mogelijk had gehouden. Mentale hardheid kun je leren. Leer om te focussen, geduld op te brengen en een goed wedstrijdplan te hebben. Kortom, zaken die je met dammen kunt leren.

Wat kunnen hardlopers van dammers leren

  • Dammers zien in hun spel navigatiekunst (waar moet ik zijn op welk moment en met welke formatie van damstenen?). Hardlopers doen er goed aan te kijken hoe de wind staat,wat de route is en waar je dus mee- en tegenwind kunt verwachten en waar je dus beter in een groepje kunt zitten dan alleen.
  • Met dammen leer je, letterlijk en figuurlijk, omgaan met tegenslagen. Je kunt een te snelle start tijdens een wedstrijd vergelijken met een paar damstenen achterstaan in het begin van een damwedstrijd. Zorg dat je jezelf bij elkaar raapt en raak niet in paniek. Laat je hartslag weer iets zakken en vervolg de wedstrijd op een hartslagniveau dat je lang vol kunt houden. 
  • De belangrijkste overeenkomst tussen dammen en hardlopen is misschien wel dat je continu vooruit moet lopen. Niet terug kijken, niet twijfelen over je afgelopen trainingen en focussen op de wedstrijd. Uiteindelijk alles geven en lopen tot je wit ziet en tot het zwart voor je ogen wordt, want je lichaam kan het aan.

Mijn Dam tot Damloop is uiteindelijk voltooid in 1.07,30. Ik had stiekem gehoopt op een nog iets snellere tijd. Waarschijnlijk te weinig gedamd afgelopen tijd. Dus ik weet wat me te doen staat.