Helaas ontkomt niemand eraan dat de sportprestaties afnemen naarmate je ouder wordt. Voor langeafstandslopers geldt dat de meeste op een leeftijd van 25 tot 35 jaar hun topjaren beleven. Hopelijk ben ik de uitzondering die de regel bevestigt 🙂

Paniek. Ik moet sporten

Waarschijnlijk zal bij het gros van de lezers van mijn blog de paniek niet uitbreken als ze moeten gaan sporten. Daarentegen kan er wel paniek uitbreken als ze moeten gaan nadenken waar ze nog een extra uurtje vandaan kunnen halen om te gaan sporten.

Wie kent het niet: “Die lange duurloop dit weekend, wanneer doe ik die nu weer…..?”

  • Vrijdagavond ga je uit eten of kijk je, al dan niet verplicht, TVOH.
  • De zaterdag zit propvol met taxiën naar sportclubjes, sociale verplichtingen en feestjes. Met een beetje geluk kan je ’s avonds op de terugweg bij het voorlaatste tankstation als je partner gaat afrekenen, er vandoor rennen om nog een paar hardloopkilometers richting huis te maken?
  • Zondagochtend dan? Nee, dan is het zwemles. En zo eindig je met een geïmproviseerde duurloopvervangende interval training van 35 minuten tijdens de zwemles van je kinderen waarna zij jou kunnen afdrogen ipv jij hen.

Uiteindelijk loopt het weekend zo op het eind met een hoop hardloopstress. Gelukkig kan je maandag weer met een gerust hart heen en weer naar je werk rennen. (disclaimer: Voorgaande is niet autobiografisch en berust slechts op fictie en fantasie van de schrijver.)

Balanceren op het koord der tijd

Tijdens het inschrijven voor de marathon vraag ik mijzelf al af waar ik de tijd weer vandaan moet gaan halen om al die kilometers te trainen? En dan heb ik het nog niet eens gehad over die hele triathlon ambitie. Tijd is ons meest kostbare bezit. Maar waar besteed ik mijn tijd aan?

  • Werken en geld verdienen om te wonen in een mooi huis;
  • Een potje Uno en een glimlach van m’n dochters;
  • Of extra hartslagen tijdens het hardlopen waar ik mogelijk een marathon pr en op de lange termijn weer wat levensverlengende tijd voor terug krijg?

Wat is de balans?

Time management is key

Met intervaltraining kun je in korte tijd een hoog trainingsrendement behalen. In een wereld waarin “time management” en “efficiënt werken” cursussen hoogtij vieren, is meer rendement in minder tijd een bijna goddelijk streven.

Welke opties zijn er nog meer…….

My big fat marathon

Afvallen tot je zo’n typisch skeletvormig hardloopgezicht krijgt met uitstekende jukbeenderen. Minder eten scheelt je sowieso al tijd en met minder kilo’s scheelt het je aan de finish ook zeker tijd. Geen aantrekkelijke optie als ik voor mezelf mag spreken. Dit wordt iets te hard bevestigd door mijn vrouw. Ik zelf wil best een beetje meer op mijn voeding letten maar reken er niet op dat ik mijn kaasplankje in de ban doe! No way! Het motto blijft immers: “Sport ik wil er veel voor doen maar niets voor laten” Dit motto wil ik nog wel aanpassen naar “Sport ik wil er veel voor doen maar niet te veel voor laten” maar dat is het dan ook!

Mijn redding in drukke voedzame dagen is techniek. Oftewel met kleine aanpassingen grote tijdswinst. Soms droom ik dat ik 1% efficiënter loop en hoeveel tijd mij dit wel niet zou kunnen schelen bij 42.195 stappen.

Dreams come true in Purmerend

Toen ik de uitnodiging kreeg om een loopanalyse in het 5D-lab in Purmerend te doen, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Even mezelf knijpen of ik niet droomde en een afspraak maken.

The devil is in the detail

Binnen 30 minuten had een grondige analyse over hoe ik mijn loopprestaties verder kan verbeteren en de kans op blessures kan verminderen. Volgens mij e-coach heb ik een hele goede techniek om een snelle 0.8-5km te lopen. Hmmmmm, dat moet ik dan maar 8.5 keer achter elkaar doen in Rotterdam.

Economics for runners

Om op langere afstanden mijn loopeconomie te verbeteren zou ik volgens de e-coach mijn stappen een paar centimeter moeten verkorten (waardoor ik een licht remmende werking ervaar) om mijn pasfrequentie te verhogen. Twee tot vijf procent meer ‘forward lean’ zou hierbij moeten helpen. Uiteindelijk zou dit de grondcontacttijd moeten verlagen en tot een verminderde verticale beweging moeten leiden waardoor de impact op knieën en enkels wordt beperkt.

Terug in de auto heb ik net als tijdens mijn marathons oneindig rekensommetjes zitten maken over welke PR’s er allemaal mogelijk zijn. Met een huidig PR van 2.58,37 en 1% verbetering dankzij een verbeterde looptechniek is dit al gauw 1 minuut en 47 seconden! En daar moet ik normaal behoorlijk veel voor trainen!!!

Mocht je zelf een afspraak willen maken voor een analyse kan dit t/m 1 april met 25% korting op de originele prijs van 79,95 euro met de kortingscode: Sportlifecrisis25 bij 5D-lab