Meestal ben ik vrij nuchter en pragmatisch ingesteld maar als het over sport gaat blijf ik dromen. Zoals frequente lezers weten droom ik nog weleens van een Olympische roeimedaille. Af en toe waan ik mijzelf Rocky Balboa of Romario en tijdens triathlons vergelijk ik mijzelf met Bas Diederen.

paul jambersRecent dwaalden mijn gedachten af naar de Vlaamse rapportage reeks ‘Jambers’ die in mijn tienerjaren werd uitgezonden. In Jambers zette televisiemaker en journalist Paul Jambers wekelijks excentrieke personen of opvallende subculturen in de kijker. Vaak omschreef hij de ogenschijnlijk doodnormale mensen met de woorden: “Overdàgh ies hij een dodnormàle ……… maar ’s avonds iest ‘m een ………” en toen moest ik aan mijzelf denken!

“Overdàgh ben ik een doodnormàle bank medewerker die handelt in bonds en stocks maar als iek ’s avonds m’n sporthorloge om doe en m’n STOX energy Socks àn trek ben iek gelèk unne professional”.

Work is infinit, life is finit

Een aantal jaren geleden was ik in Canada, Whistler om precies te zijn. Een local  vertelde mij dat de toeristen soms moesten wachten tot de eigenaren van de skiverhuur ’s ochtends terug waren van het trekken van de eerste sporen in de verse sneeuw. Op mijn vraag of ze dan geen business misten, antwoordde hij: “You have to choose, it’s either your business or your sport.” En het dilemma wat hij mij daarop meegaf was: “Get a life or a career!” Maar het allermooiste zou natuurlijk zijn als ik van sport m’n werk kon maken.

Kan ik professioneel sporter worden?

Op de vraag of ik kan leven van m’n sport is het antwoord simpelweg NEE! Ik ben verre van goed genoeg om van m’n hobby m’n werk te maken. Af en toe word ik wel via m’n werk uitgenodigd om aan een businessrun deel te nemen. In dit geval maak ik eerder van m’n werk m’n hobby.  Nu wil het toeval dat ik benaderd ben door STOX Energy Socks om hun ‘compressietubes’ te testen. Even vraag ik mij af of ik nu een vet sponsorcontract binnen gesleept heb of slechts testend voorwerp ben van een compressietube….. Ach wat maakt het uit.  Alles om die paar seconden te winnen. Elastische veters, speciale tijdrit zadels, carbon wielen, ultra lichte frames, aerodynamische bidons en druppel helmen. En nu ben ik beland bij de compressiekous/tube.

De vraag is of deze tubes mij aan nieuw PR’s gaan helpen? Volgens de website stimuleren STOX Energy Socks de bloedcirculatie in de benen en zorgen voor maximale zuurstofcapaciteit van de spieren. Simpel uitgelegd: door de zwaartekracht stroomt bloed naar de voeten en de benen. De sok/tube helpt een handje om dit bloed door de compressiedruk weer terug naar boven te duwen. Uiteindelijk zou dit meer energie, minder spierschade en spierpijn en een lagere kans op scheenbeenirritatie op moeten leveren.

Dan nog de vraag: “Mag je met compressiekousen/tubes zwemmen tijdens een triathlon?”. Volgens de NTB reglementen zijn compressiekousen niet toegestaan aangezien handen en voeten onbedekt moeten blijven. Compressietubes zijn wel toegestaan als er in de wedstrijd met wetsuit gezwommen mag worden.

Zwemtest: neutraal

Een kleine zwemtest leert dat ik er weinig tot geen voor- of nadeel bij heb tijdens het zwemmen. Ik heb niet het gevoel lager in het water te liggen met mijn benen. Ik heb ook niet het gevoel er nu echt voordeel uit te halen. Het grote voordeel zal op de fiets en uit het lopen moeten komen.

Coolness: geslaagd

Als ik ze al met een triathlon aan ga trekken kan ik er voor de wedstrijd naast de 15 minuten voor mijn worsteling met mijn wetsuit nog wel 5 minuten bijtellen voor een sokkengevecht. Maar als ze dan aan zijn……dan zitten ze ook wel echt lekker. Super strak. Toch voel ik nog wel lucht dus met de ventilatie zit het goed. En niet onbelangrijk ik zie er professioneel gevaarlijk snel uit. Dit gaat me alleen aan placebo effect al seconden opleveren.

Fietstest: geslaagd

Tijdens het fietsen heb ik het gevoel minder verzuring in mijn kuiten te voelen. Normaal moet ik de energie uit m’n tenen halen in het voor mij relatief minst goede onderdeel van de triathlon. Vanaf nu gaat het uit m’n kuiten komen denk ik 😉

Looptest: geslaagd

Om ze gelijk maar een vuurdoop te geven heb ik ze aan een serieuze interval training onderworpen. Niet in de laatste plaats omdat ik wel 20 sprintjes heb moeten trekken voor ik een enigszins acceptabele hardloopfoto met de sokken had. Aan het begin van mijn training heb ik al het idee dat ik vol gas kan gaan. Geen stramme kuiten, lome benen of ritme dat ik moet zoeken. Het placebo effect en de strakke ondersteunende huls doen hun werk. Na een ongewoon lange intervaltraining van 14km had ik in de dagen daarna meer spierpijn verwacht. En wat voor mij een groot voordeel is gebleken bij deze wat langer en intensievere loop, is dat mijn voeten minder uitzetten. Hierdoor voel ik de randen van mijn schoenen tijdens het lopen minder.

Zie je me binnenkort op deze sokken lopen? Dat kan, maar dat zal zeker niet altijd zijn. Dat komt door mijn sportfilosofie dat afwisseling belangrijk is. Ik heb verschillende hardloopschoenen en vervang die ook op verschillende momenten. Mijn vaste loopronde loop ik ook regelmatig in tegengestelde richting. Ik houd van cross training. Fietstrainingen doe ik zowel op de mtb als op de racefiets. Wat betreft de sokken denk ik dat het zeker kan helpen maar dat het niet goed is om je lijf te veel te laten wennen aan bepaalde sportattributen.

Mocht je meer willen weten over STOX Energy Socks kijk dan op hun website en pak eventueel gelijk de summersale mee. Ook heel handig de sokken zijn er in verscheidene kuitmaten.

(Ik heb geen stocks in STOX maar ben slechts testent voorwerp in deze)