Mijn dochters lezen net als ik de Runnersworld, nou ja ze kijken plaatjes van hardloopschoenen. Des te feller en roze gekleurd de schoenen des te mooier vinden ze de schoenen. De Transition, het NTB magazine, lezen ze meer omdat het een feest der herkenning is. Om de pagina roepen ze in koor “Heej pap dat ben jij”, “die lijkt op jou”, “zo’n fiets heb jij ook”, en bij een foto van Bas Diederen vragen ze: “die kan nooit zo hard als jij toch?”. Als goede vader weet ik op elke gestelde vraag een antwoord (of het de waarheid is (met name op de laatste vraag) laat ik even in het midden).

“Forever young, I want to be forever young”, Alphaville

Het kinderboekenthema van dit jaar is ‘voor altijd jong’. kinderboekenweekOndanks dat we tegenwoordig steeds ouder worden, willen we steeds langer jong blijven. Tijdens mijn eerste hardloopwedstrijd 7 jaar geleden voelde ik mijzelf een hele pief. Ik had bijna geen vrienden die een halve marathon konden lopen. Laat staan eentje die zo’n 10km over het strand ging. Aangekomen bij de ‘Wielenpet’, startplaats van de halve marathon van Monster, was ik verbaasd over het aantal oudere deelnemers. Niet dat ik de illusie had te kunnen winnen, maar regelmatig ingehaald worden door mensen dubbel mijn leeftijd had ik ook niet verwacht. Op de fiets word ik er nog regelmatig door (bijna) gepensioneerden afgefietst. Geen schande voor mij. Wel veel respect voor hen, heel veel! Heel toepasselijk gaat het refrein van het themalied van de kinderboekenweek dit jaar over een opa die marathons loopt (I love it). Nu is het wachten op de 70+ age group bij hardloopwedstrijden.

“Pap, zullen we schooltje spelen” dan ben ik DE juf

Toen ik 5 was had ik mij met mijn armpjes zowat vastgeketend aan de verwarming omdat ik niet naar school wilde. Nu gaan kinderen met 4 al naar school. Er verschijnen jaarlijks vele boeken over ‘wat en hoe leer ik mijn kind….. (vul maar in)’ en er zijn zo niet nog meer blogs met als titel ‘Wat ik mijn kind voor later mee wil geven’. Maar wat kunnen ‘wij’ van kinderen leren?

In mentaal opzicht zijn zij ons ver vooruit of met andere woorden wij zijn achteruit gegaan zonder het zelf te merken.

  • Kinderen kunnen oprecht genieten van ‘het moment’ en stappen snel over tegenslagen heen. Vastberadenheid om fysiek iets te bereiken met proberen, vallen, opstaan gaan gepaard met de overtuiging dat het nu echt gaat lukken, tot het dus ook echt lukt.
  • Fysiek gezien ben ik ook jaloers op kinderen. Niet omdat ze hun benen in hun nek kunnen leggen maar omdat ze van jongs af aan met een perfecte voorvoetlanding lopen. Ik kijk hoe ze naar school/crèche rennen en doe inspiratie op voor mijn eigen hardlooptraining.
  • Een wat concreter voorbeeld betreft de T1 wissel. Zoals een volwaardig triatleet zijn wetsuit uittrekt zo trapt mijn dochter voor het slapen gaan haar broek uit, kleine ‘neopreenqueen’. T2 hebben ze ook aardig onder de knie. Als ik ze roep voor een snoepje komen ze aan geracet op de fietsjes en rennen ze naar mij toe. Alleen dat weghangen van de fiets, dat mag nog ietsje ‘heel veel’ subtieler.
  • En ‘last but not least’, de winnaarsmentaliteit die ze hebben bij een wedstrijdje naar boven toe rennen of wie het eerst z’n bord leeg heeft.

Clash of Giants: Meneertje Vliegensvlug vs Mevrouwtje Snelimg_6669

Maar goed, iedere avond een verhaaltje voor het slapen gaan met kleine en grote verstopte levenslessen. En welk boek ga ik voorlezen? Meneertje Sterk moet wedijveren met Jip en Janneke en Mevrouwtje Snel met de Prinses op de Erwt. Wie zou sneller zijn, meneertje Vliegensvlug of vlugge Japie van Bassie en Adriaan…..? Voorlezen is het kiezen van een boek dat bij de interesses van je img_6668kind past. Met boekjes als ‘Meneertje Sterk, Mevrouwtje Snel en Meneertje Vliegensvlug is het exclusieve voorleesmoment met mijn kinderen omgeslagen in plezier voor twee. Feilloos pareer ik vragen als waarom Meneertje Sterk zoveel eieren eet. Simpelweg omdat z’n ‘wheipoeder’ waarschijnlijk op is. En het laatste wat ze me vragen voor ze naar dromenland gaan: “pap ga je dadelijk nog sporten en ben jij dan sneller dan Meneertje Vliegensvlug?” Drie keer raden wat daarop mijn antwoord is…….