Als mijn ouders vroeger vonden dat het bedtijd was zeiden ze: “Wedstrijdje wie het eerste boven is?” en dan vloog ik uit de startblokken. Op een feestje sta ik steevast dichter bij de bar en de hapjes dan bij de dansvloer. Normaal gesproken kom ik niet verder dan een vogeltjesdans of polonaise maar als je bij mij de juiste snaar weet te raken zoals afgelopen weekend…..

Met de voetjes van de vloer

“een filmpje zegt meer dan 1000 foto’s”

Halverwege het feest geeft Gerard, de jarige, een mooie speech met de strekking dat “dierbaren ons soms ontvallen en we daarom af en toe best stil mogen staan bij het feit dat we er gewoon zijn. Blij zijn dat je er bent en er mag zijn. Het leven is nu! En vanavond moet een feest worden dat je je over 5 jaar nog herinnert!”. Ondanks dat de ‘dansvloer geopend is’ en ik ondertussen genoeg koolhydraten aan de bar gestapeld heb om eens flink los te kunnen gaan, verkies ik het bieren boven het zwieren. Al snel word ik overgehaald met de magische woorden “Kom, even aan je dynamische stabiliteit op de dansvloer werken”. In mijn hoofd schieten core stability trainingen, balanceren op halve bosu ballen in de sportschool en de vele voordelen hiervan voor hardlopen door mijn hoofd. U raadt het al, de juiste snaar is geraakt en ook ik schuifel richting de dansvloer. Helaas geen foto’s in deze blog maar wel een link naar een paar goede core balance oefeningen op youtube.

Dansen door de ogen van een hardloper

“Dancing the miles away”

Ik zie dansen als een zogenaamde aërobe sport, dwz een sport die het verbrandingsratio (metabolisme) in ons lichaam opvoert.

  • Uithoudingsvermogen kan je verbeteren met de wat vlottere dansen als een street dance en zumba die je ook in sportscholen terug vindt.
  • Kilometers maak je met een Weense Wals. Googlen leert mij dat je met de Weense Wals zo’n 250/300m per dans af zou leggen en met een vlotte non-stop quickstep zou je zo’n 6km in een uur af kunnen leggen.
  • In break dancing en rock en roll zie ik een soort veredelde core balance training.
  • Buik dansen kan je vergelijken met het doen van sit-ups.

Als hardloper zie ik echter meer in het opkrikken van mijn cadans met een Russische polka of intervaltraining tapdansen. In een Ierse riverdance zie ik de ideale trainingsmethode om mijn paslengte te vergroten.

imageZowel de jarige als ik zijn van dezelfde generatie wat dus inhoudt dat hoe toepasselijk ook ‘Charly Lownoise en Mental Theo’ met ‘wonderful day’s’ voorbij komen en er een stevig potje gehakt mag worden. Dit lijkt mij een uitermate geschikte training voor de voetspieren en enkelbanden. Daarnaast worden ook nog eens de kuitspieren onder spanning gebracht.

Jammer dat ik mijn Garmin niet om had, maar dit feest gaat toch als trainingsuurtjes de boeken in. Ik weet niet of m’n core er per saldo beter op is geworden. Ik heb in  ieder geval wel een mentale overwinning behaald op de dansvloer. Kortom, een mooi feest en ik ben blij dat ik er was EN dat ik gevierd heb dat ik er ben!