Waarom houden vrouwen van een ‘Ironman’?IMG_4996

“Een triatleet kan meer vragen verzinnen dan 10 vrouwen kunnen beantwoorden.”

Tijdens het sporten en vooral tijdens het hardlopen krijg ik de beste ideeën maar soms komen er ook vragen op waar ik mij vervolgens tientallen kilometers op stuk bijt. Zo vraag ik mij afgelopen week al 40km lang af: “Waarom vallen vrouwen voor een triatleet?”

 • Zijn het puur de oppervlakkige types die van een goed getrainde en zongebruinde man houden?
 • Zijn het de dames die van mannen met een ijzeren discipline houden waarvan je weet dat hij nooit vreemd zal gaan omdat het hem een training kost?
 • Of zijn het juist de ‘happy singles’ die het niet erg vinden om ’s ochtends alleen wakker te worden omdat manlief al in het zwembad ligt of een ochtendloopje afwerkt?

Wat zien vrouwen toch in een triatleet, als ze hem tussen het trainen door überhaupt al zien?

Dat mijn vrouw nog niet tot een ‘crime passionele’ is gekomen is voor mij een raadsel!

Triatlon is geen 9-17 sport, het gaat om image2toewijding, discipline en bovenal passie! Je eet gezond en veel, geeft je hardloopschoenen bijnamen (als teken van intimiteit) en brengt uren achtereen door met je fiets. De foamroller wordt gebruikt als kussen en je slaapt in hardloopkleding om makkelijker uit bed te kunnen voor je ochtendrun. Gedurende het zomerseizoen zijn er triatleten die hun fiets vaker aanraken dan hun vrouw, meer naar hun sporthorloge kijken dan naar hun wederhelft en meer genieten van een koud zwembad dan van een warme douche met een mooie dame. En wat betreft conditie in bed… ik betrapte mijzelf er laatst op dat ik in bed filmpjes op youtube van zwemtechniek en ‘the best triathlon motivation video of the year’ aan het kijken was. Kortom als vrouw van een triatleet lijk je op de tweede plaats te staan. Waarom het nog niet tot een ‘crime passionele’ is gekomen waarbij mijn vrouw mijn fiets(en) het raam uit heeft gegooid of op z’n minst de banden lek heeft gestoken of m’n dozijn schoenen aan het leger des heils heeft meegegeven, is voor mij een raadsel?

Bij triatlon worden vieze spelletjes gespeeldKlazienaveen

“eat clean train dirty”

Veel triatleten kennen de uitspraak “eat clean, train dirty”, nou ik kan je vertellen triatleten zijn erg dirty!!! Steevast hangt er voor de wedstrijd een zware aroma van dampende drollen in de kleedkamer toiletten. Vervolgens plassen ze van spanning hun wetsuit vol en zwemmen in bagger (zie foto, genomen bij NK halve triatlon Klazienaveen 2015 door Ries van de Boogert). Banaan, gelletjes en mierzoete sportdrank worden tijdens wissels naar binnen geschrokt en als het moet zijn er die zelfs fietsend kunnen plassen. Zo nu weten jullie ook waarom die fietsen altijd zo goed gepoetst worden, “never touch the guys bike”. Ondertussen hangt het snot op de lippen en heeft het eerste opgedroogde zweet al prachtige triatlon karikatuurtekeningen achtergelaten op je tri-suit. Na de 3e wissel stap je in je talkpoeder overgoten hardloopschoenen en is de eerste scheet als gevolg van indalende gelletjes en andere troep alweer een feit. En met een beetje geluk komt je geliefde triatleet niet kotsend over de finish maar of je er ’s avonds nog wat aan hebt?

Elk nadeel heb z’n voordeel (in memoriam, Johan Cruijff 1947-2016)

 • Hij begrijpt als triatleet heel goed dat je echt zoveel paar schoenen nodig hebt en dat ze bij je outfit (en in jouw geval fiets of hardloopshirt) moeten matchen.
 • Als gadget freak met de nieuwste Garmin, Zipp wielen en tijdrithelm begrijpt hij het heel goed als je hem na een dagje shoppen vertelt dat matchende accessoires duur zijn.
 • In de speeltuin kan jij van het zonnetje genieten en hij de kids vermaken. Er is immers altijd wel een rekstok, touwladder of kind te vinden dat op een kettle bel lijkt.
 • Ondanks dat je altijd zijn blaren moet adoreren gaat hij gezellig mee naar de pedicure.
 • Hij produceert de dubbele hoeveelheid was maar je hoeft niets op kleur te sorteren en een kort wasprogramma is vaak al voldoende voor z’n tere lycra kleertjes.
 • Hij weet altijd wat voor weer het is. Na een paar jaar triatlon voel ik mij als een autodidactisch meteorologisch wonder. Is die buienradarverslaving toch nog ergens goed voor.
 • Als jij met vriendinnen op stap wilt vindt hij dat helemaal niet erg want dat zijn extra bonus trainingsuurtjes.
 • Je verkent op de eerste vakantiedag de plaats tijdens je ochtendrun en haalt gelijk de broodjes op.
 • En over vakantie gesproken, om mijn vrouw ooit te bedanken zal ik haar eens belonen met een romantische droomreis naar Hawaii 😉