img_4110Afgelopen weekend heb ik de halve marathon van Amsterdam gelopen. Helaas niet in een ‘smakelijk pr’ waar ik op had gehoopt. Verre van dat zelfs. Maar als ik dan toch m’n doelstelling niet haal, dan maar het liefst zo….

(Top)sport is aanpassen aan de omstandigheden

“Be prepared for the unexpected”

Het begint al op zondag met de onheilspellende ontdekking dat de verse eierkoeken in Den Haag op zijn. Iedere sporter herkent het wel, dat verdomde bijgeloof. Hordes voetballers slaan een kruisje voor de wedstrijd (waarvan Johan Cruijff ooit zei “ als het echt zou werken dan zou iedere wedstrijd in gelijkspel eindigen”). Hardlopers die eerst de linker en dan de rechterschoenveter strikken en altijd hetzelfde eten voor de wedstrijd. Wat het ook is, een uitgebalanceerd dieet of gewoon bijgeloof waar je enige vastigheid in je onzekere levensbestaan aan denkt te kunnen ontlenen. Ik hang mijn hardloop carrière op aan verse eierkoeken en die waren er dus niet meer! Mezelf troostend met de wetenschap dat het wellicht een paar seconden op m’n tijd zou schelen heb ik gesetteld voor voorverpakte eierkoeken.

Verkeerd lopen ala. Maar de start helemaal missen….

Auto bij de Bosbaan, fiets in het fietsenrek en nog 45 minuten tot de start. Ruim voldoende zou je zeggen! Even mijn startnummer ophalen in het business park is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Gezien mijn geografische handicap besluit ik de weg al vrij snel te vragen aan mensen van de organisatie. Deze sturen mij stuk voor stuk de verkeerde kant op. Om het stadion heen meneer, nee in het stadion, uitgang F loop maar even binnendoor de trap op en af, nee waar u vandaan komt daar is het. Kortom, ruim voor de start heb ik er al een bootcamp van rondjes rond het Olympisch stadion en tientallen traptreden op zitten. Soms heb ik nachtmerries dat ik tijdens de wedstrijd een afslag mis, maar tot de nok toe gevuld met koolhydraten de wedstrijd missen is eigenlijk nog niet eens in mij opgekomen. Uiteindelijk sluit ik bezweet aan in de rij die naar mijn vak leidt, want in het vak past al niet meer. Volgende keer zorg ik dat ik ruim op tijd ben om op tijd te komen. Als je je afvraagt wat ik met die laatste zin precies bedoel…. “Als ik zou willen dat je het begreep had ik het wel beter uitgelegd” zou Cruijff zeggen.

Achterin het startvak sluit ik aan, nou ja eigenlijk zelfs er buiten. Vlak na de start besef ik me dat ik er als een soort uitgerangeerde voetballer bij loop omdat mijn compressiesokken, waar ik voor het eerst een wedstrijd mee loop, op m’n enkels flodderen. Vergeten op te trekken voor de start. Uiteindelijk haal ik 7.354 mensen in, dat is ongeveer 350 mensen per kilometer, 35 per 100 meter en 1 per 3 meter. Dit inhalen gebeurt balancerend op stoepranden, over het gras, via de trambaan en bij km 14 mis ik zelfs bijna een mylaps mat omdat ik op een fietspad naast het parcours loop. 21.5km slalom, echt vraag maar aan m’n Garmin.

De nummer 14 van Amsterdam

Alle finishers zijn winnaars, of op z’n Johans’ “winnen doe je met z’n allen”nummer-14

Met een gemiddelde van 14km/u behaal ik uiteindelijk een mooi 14e plaats in mijn categorie, in Amsterdam! Toeval of zou ik ook goed kunnen voetballen??? “ Toeval is logisch”, aldus Cruijff. Gelukkig kunnen mijn chocoladebenen goed hardlopen want in de F-jes was al vrij snel duidelijk dat ik in voetbal niet zo’n ster was, meer een vallende ster. Misschien een soort Ulrich van Gobbel of omdat we in Amsterdam zijn Marc Overmars maar of ik nou werkelijk iets aan die snelheid zou hebben, “als je een img_4144speler ziet sprinten is hij te laat vertrokken” volgens Cruijff.

Sssst geheimpje….

Het klinkt allemaal erger dan het was, want uiteindelijk heb ik genoten van het mooie weer, lekkere muziek onderweg en vele drinkposten. Helaas mijn streeftijd niet gehaald, laat staan een verbetering van mijn eerder dit jaar gelopen pr van 1.23,44 tijdens de CPC in den haag. Uiteindelijk is het leven aanpassen aan veranderende omstandigheden en genieten van wat op je pad komt. Ik heb een heleboel enthousiaste sportievelingen op mijn pad gezien. High fives uitgedeeld aan onverwacht enthousiaste supporters en bekenden en dat alles in een heerlijk zonnetje. Daarnaast is het ook wel eens lekker voor je ego om niet ingehaald te worden! (sssst kwestie van achteraan gaan staan 😉 )