Ik ga op vakantie en neem mee……sportspullen/brillen

Afgelopen 2 weken was ik op vakantie in Spanje, Andalusië om precies te zijn. Zoals gebruikelijk gaan bij het inpakken van mijn koffer eerst de sportspullen er in en kijk ik daarna hoeveel ruimte er nog over is voor m’n gewone kleding. Er gaat ook een hele collectie brillen mee omdat je de wereld af en toe eens door een andere bril moet bekijken. Ten eerste een gewone bril op sterkte en een reserve bril. Een zonnebril tegen de zon en voor in zee en in het zwembad m’n duikbril.

 Met je duikbril door de straten

“als een ongeluk in een klein hoekje zit dan moet geluk dus overal zijn”img_5346

Hoe groot is nou de kans dat je naar het normaliter warmste en droogste deel van Spanje gaat en dat de verhuurder van de Finca zegt dat er op de dag van je aankomst ongeveer net zoveel regen is gevallen als in de hele maand het jaar ervoor? M’n duikbril heb ik dus de eerste 5 dagen niet gebruikt voor het zwemmen maar tijdens het hardlopen omdat het non-stop regende en ik toch nog wat wilde zien.

Regen! Noem het pech of ongeluk, maar wetende dat “een ongeluk in een klein hoekje zit” dan moet geluk dus overal zijn! Want wat doe je als het de hele dag regent en je niet als een soort Jezus over water kunt lopen?  Dan stook je de openhaard nog eens op, gooit er wat guilty pleasures in de vorm van kaas en een goed glas wijn tegenaan en begint je runnersworld en men’s health magazine lees achterstand weg te werken. Daarnaast biedt deze gedwongen rust de mogelijkheid tot de altijd moeilijk in te plannen extra hersteltijd zo voor de start van het triatlonseizoen. “Ieder nadeel heb z’n voordeel.” Maar helemaal stilzitten lukt nooit……

Bootcampen voor de openhaard

“je moet kijken naar wat je kan en niet naar wat je niet kan”

Om in sporttermen te blijven, je moet roeien met de riemen die je hebt. Iedereen heeft wel eens een moment dat hij geen zin heeft om te sporten, het weer het niet toestaat of dat je een blessure hebt en juist dan is het belangrijk om te realiseren (en zeker in dit geval) dat na regen zonneschijn komt. En wat wel kan is bootcampen voor de openhaard! Omdat ik van nature altijd al moeilijk kan kiezen heb ik voor triatlon gekozen onder het mom van “triathlon you can do it all”. Zwemmen, fietsen, lopen en dan kan bootcamp er ook nog wel bij. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ verkoop ik onze ‘indoor bootcamp’ aan de kinderen als het op de crèche oh zo populaire peutergym. Kinderen kunnen nooit beweging genoeg krijgen en al zeker die van mij niet.

Wat veel lopers vergeten is dat goed en vooral blessurevrij hardlopen begint bij de stabiliteit van de romp (core-stability). Een toename van de stabiliteit zorgt voor een efficiëntere looptechniek en kan op die manier bijdragen aan betere prestaties en tegelijk ook zorgen voor het verminderen en/of voorkomen van blessures.

Het A4tje met bootcampoefeningen dat mijn vrouw heeft meegenomen van thuis ligt als een soort bijbel op tafel. Hieronder een kleine opsomming van wat er op stond:

50x jumping jackbootcamp2

50x squatten (met m’n dochter boven m’n hoofd)

50x spiderman (favoriet bij de kids)

50x burpee (the ultimate killer)

50x push-up (paardje rijden)

100x sit up (terwijl je aan je shirt getrokken wordt)

50x lunge  (met een kind in je armen)

2×2 minuten planking (makkie volgens de kids)

3x1km sprint (in de regen)

Daarnaast nog een paar extra oefeningen:

Krachttraining met een fitnessband (waarbij de kinderen een postelastiek gebruiken)

Balans en coördinatie oefening doen we door op 1 been tussen de plassen door te springen

De meeste oefeningen konden we gewoon in onze eigen woonkamergym uitvoeren. Om de beurt kiezen we een oefening en wisselen af tussen niet-concurrerende spiergroepen. Dit betekent dat als je een been oefening doet, zoals een squat je de volgende oefening met je bovenlichaam uitvoert, zoals een push-up. Zo heeft de ene spiergroep even tijd om te herstellen terwijl je aan de andere spiergroep werkt. Zo kun je langer trainen voordat je spieren vermoeid raken.

Daarnaast vinden kinderen het erg leuk om opgetild of rondgeslingerd te worden waardoor wellicht een nieuw fenomeen is ontstaan en mogelijk nieuw woord voor de dikke van Dale, ‘het kettlebel-kind’.

Na afloop weer lekker memory, kwartetten en ganzenborden op een door ons zelf gemaakt bord (met door mijn dochter en mij zelf verzonnen leerzame, smakelijke en sportieve opdrachten zoals ‘spring 10x’). “Het leven is een groot spelletje.”

Van duikbril naar zonnebrilimg_5399

“Eind goed al goed”

Na 5 dagen nat van de regen in Sierra Norte zijn de laatste 8 dagen badend in het zweet aan het strand in Conil de la Frontera. In plaats van hardlopen met koude natte voeten loop ik mijn duurloop nu in een hete Spaanse oven en de cooling down met blote voeten in het ondiepe zeewater. Kortom, van bootcampen voor de kachel naar zwemmen in de Atlantische oceaan.  Eindelijk kan de duikbril op waarvoor hij bedoeld is. Eind goed, al goed 🙂