Feel ‘guilty’ about ‘guilty pleasures’?

Mijn levensmotto: “Ik wil er veel voor doen maar niets voor laten”mei2

Met een goed gebalanceerd dagelijks dieet kan je je sportprestaties verbeteren! Zelf eet ik gezond, regelmatig en voornamelijk veel! Het gaat zelfs zo ver dat ik de visite altijd vertel dat ze achteraf best mogen zeggen dat het niet gezellig was, de bank niet lekker zat of de kachel te laag stond, maar NIET dat er te weinig eten was. Omdat ik de visite natuurlijk niet alleen worteltjes met een kwark sausje voorschotel maar ook graag kennis laat maken met mijn Bourgondische inslag is het volgens mij tijd om wat bekentenissen af te leggen over mijn ‘iets-
minder-gezonde gewoonten’.

Veroordeel me niet! (doe je dat wel, vertel het me dan in ieder geval niet)

Bier als Isotone dorstlesser

Zowel voor, tijdens als na de wedstrijd goed hydrateren

Nog niet zo lang geleden liep ik door het gangpad van de supermarkt waarbij mijn dochter riep: “Heeej pap, dat is allemaal bier. Dat vind jij lekker he!?” Daar loop je dan met je goede en gezonde triatleetgedrag. Je voelt de blikken van de mensen richting je buik glijden en zelfs m’n ingevallen afgetrainde gezicht kan het niet meer rechttrekken. Ik word gezien als bierdrinker en niets anders! Zelf mag ik graag in een echt Belgisch biercafé vertoeven voor een trappistenbier en thuis is er ook altijd wel een speciaal biertje in de koelkast te vinden die niet voor de visite bedoeld is maar als isotone dorstlesser. Wie wel eens een trail in België heeft gelopen heeft letterlijk en figuurlijk aan het nieuwe fenomeen ‘biertje na de finish’ kunnen proeven. Ook Nederlandse marathonlopers, ultra’s en triatleten drinken regelmatig na afloop een biertje. Of dit tegenstrijdig is met hun verder vaak zo gezonde levensstijl? Blijkbaar kennen deze atleten hun lichaam zo goed dat ze in hun onderbewustzijn al lang aanvoelen wat sinds een aantal jaren in meerdere onderzoeken bewezen is: bier is een prima hersteldrank.

Ik verkeer in goed gezelschap, de dorst van kampioenen:img_5243

Herman Maier (Meervoudig wereld en Olympisch ski-kampioen)

Eens per jaar ging hij bruut stappen en zat de dag er na een hele de dag op de hometrainer.

Bradly Wiggings (Olympische tijdrit kampioen en ronde van Frankrijk winnaar)

De man van de fiets en de fles. Hij verzamelde ooit 365 Belgische bieren en dronk ze ook allemaal op. Zijn carrière is misschien nog wel het best samen te vatten als ‘bier en gouden medailles’. Zelfs de fles champagne op het podium werd zorgvuldig leeggedronken ipv leeggespoten over rondemissen of publiek.

Onderzoek

Volgens onderzoek van de Universiteit van München spelen zowel alcoholhoudende als alcoholvrije bieren, een rol in het herstel en in de ziektepreventie van atleten. Het blijkt dat de werkzame stof in het bier, de polyfenolen (antioxidanten), een ontstekingsremmende werking heeft en zelfs preventief werkt om ontstekingen te voorkomen. Het lopen van een lange duurloop zoals een marathon, een ultra of een pittige trail is natuurlijk een aanslag op je lichaam en veroorzaakt spierpijn en kleine ontstekingen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het drinken van tarwebier dus niet alleen het herstel bevordert maar dus ook je weerstand verhoogt. De werkzame stof (de polyfenolen) komt van nature voor in bier, wijn en in bijvoorbeeld mango’s en granaatappels. Maar in tarwebier lijkt het optimaal te zijn. Het bevat relatief veel van de polyfenolen én je krijgt er direct vocht, mineralen en koolhydraten mee binnen. Daarnaast is bier puur natuur, heel wat anders dan veel sportdranken met een chemische samenstelling. Met name alcoholvrij tarwebier lijkt dus de ideale drank om je finish mee te vieren. Steeds vaker zien we ook Erdinger Alkoholfrei bij de finish van een trail verschijnen. Erdinger Alkoholfrei wordt gepromoot als een isotonische dorstlesser.

Eiwitbommen voor kaaskoppen

Van calorieën aanvullen heb ik wel kaas gegeten

Dagen voor een wedstrijd begin je al met koolhydraten stapelen. De dag van te voren drink je wat extra water en op de dag zelf verniel je je gebit met verschillende exotisch smakende gelletjes en powerbars. Maar wat doe je na de wedstrijd om te herstellen? Tussen al het sporten door heb ik af en toe ook een balans dag en dan mag ik graag een volvette kaas eten. Je bent en blijft immers toch een Hollandse kaaskop.1 mei

Meestal proberen mensen calorieën kwijt te raken, zelf ben ik eerder bang te weinig calorieën binnen te krijgen. Net zoals de fietsende eetmachines in de Ronde van Frankrijk vul ik dit graag aan met een mooi stuk kaas. Dan heb ik het niet over de oergezonde en eiwitrijke verse kaas, kwark fromage frais in het Frans (vanwege zijn relatief grote hoeveelheid eiwitten ideaal voor spierherstel). Nee ik heb het over de volvette camemberts, brie en andere schimmelkazen. Zelfs goede vrienden geloofden in eerste instantie niet dat ik ’s avonds vaak stokbroodjes en Franse kazen op tafel tover. Maar het is echt zo!!! Niets is zo erg als een hongerige hardloper of triatleet.

Onderzoek

Naast bier schijnen kazen ook speciale anti-ontstekingseigenschappen hebben. Volgens onderzoek blijken deze het sterkst te zijn als de schimmelkaas erg rijp is. Daarnaast zou het goed zijn voor een gezonde darmflora, helpen bij het vertragen van artritis én tekenen van veroudering vertragen. Fransen zijn het levende bewijs. Ze eten vetrijk en zijn toch gezond als je ze vergelijkt met die van de rest van Europa! Franse vrouwen hebben met hun 85,3 jaar de hoogste levensverwachting in Europa. En dat ondanks hun hoge opname van verzadigde vetten

Wees niet bang om half- of volvette kaas te eten wanneer je spieren wil kweken of kilo’s verliezen. Volgens een Deens onderzoek is een dagelijkse portie kaas onschadelijk voor je cholesterolniveau.

‘Gewone kaas bevat misschien meer calorieën dan de lichte varianten, maar houdt je ook langer voldaan,’ zegt voedingsdeskundige Alan Aragon. ‘Het smaakt daarnaast ook stukken beter.’ Probeer alleen niet te overdrijven, want veel kaas betekent ook veel calorieën.

Je kunt altijd alles rechtpraten wat krom is

En kan je echt geen fysiek gezonde reden vinden, is het wel goed om mentaal even los te komen van een streng dieet

We hebben allemaal onze ‘guilty pleasures’. Of het nou voedsel gerelateerd is of niet. Playback jij Justin Bieber, luister je naar het foute uur van Sky radio, zing je onder de douche of ben je al 25 jaar trouw aan de buis gekluisterd voor GTST? Schaam je niet, doe wat goed voelt en soms zijn het juist de foute dingen die zo ongelofelijk goed voelen.

Het belangrijkste is dat als je iets doet, je er ook echt van geniet. Vind je het (gratis) koekje dat bij je koffie ligt echt lekker en die goedkope taart van je jarige collega is toevallig ook echt je lievelingstaart, eet het dan gewoon op. Is dit niet het geval laat het dan staan.

Nu we toch bezig zijn kan ik alles wel op tafel gooien. Naast Franse kaas en een lekkere trappisten bier is de Palingsound nog een van mijn ‘guilty pleasures’. De melodie maakt me vaak blij en in de lyrics zijn vaak prachtige levenslessen terug te vinden.

Leef nu het kan van Jan SmitJan

Leef nu het kan, praat met Jan en Alleman

Pluk de dag, wees paraat, laat zien dat je bestaat

Hou van het leven, het leven houdt van jou

ga d’r uit zegt het voort, zodat iedereen het hoort

 

Stiekem verander ik het woord leef/leven in eten 😉

Wat zijn jouw ‘guilty pleasures’?