Ik kan me goed voorstellen dat (te) fanatiek sporten je relatie onder druk kan zetten. De uren die je traint voor marathons of een triathlon kunnen ten koste gaan van aandacht voor je partner. Uiteindelijk kan maniakale sportbeleving er toe leiden dat je de dingen om je heen vergeet. Je staart je blind op dat ene doel waar alles voor moet wijken!

Toen ik twee dagen na m’n marathon van Rotterdam eindelijk weer normaal de trap af kon en de adrenaline langzaam weggeebt was, realiseerde ik mij dat ik misschien zelf wel een relatieprobleem heb.

IMG_2375Ik heb een harem aan sportschoenen

Het beginpunt bij het oplossen van een relatieprobleem is dat beide partijen onderkennen dat er een relatieprobleem is. Vervolgens vraag je je af of de relatie het echt waard is om voor te vechten. Daarna kun je pas gaan werken aan een oplossing.

Zoals jullie weten onderhoud ik altijd innige relaties met mijn hardloopschoenen. Ik breng niet alleen veel tijd met ze door maar geef ze ook koosnaampjes. Naast mijn schoenenrek sta ik dan ook als een trotse pauw. Zie mij als een Anton Heyboer met in plaats van vier vrouwen een harem aan hardloopschoenen.

Ik heb trailschoenen, een paar wedstrijdschoenen, speciale hardloopschoenen voor triathlons met elastische veters en dan nog een paar voor de lange afstand met wat extra demping. En puur voor de lust loop ik af en toe op barefoot runners.

In alle eerlijkheid, ik probeer mijn relatie zo zuiver mogelijk te houden zodat niemand zich onder de voet gelopen voelt en alle veters evenveel aan hun trekken komen. Bovenstaande is natuurlijk gekkigheid want mijn schoenen hebben niets te klagen. Wie wel wat te klagen hebben de laatste tijd zijn mijn triathlonspullen.

Ik houd gewoon van een trio

Belangrijk is ook om de achtergrond van je relatieprobleem te achterhalen. Is het probleem aandacht, flirten of zelfs vreemdgaan?

In mijn geval is het vrij simpel: onder invloed (van koolhydraten en adrenaline) ben ik vreemd gegaan. Overspel als uiting van simpele lust. Mijn triathlongear denkt hier echter minder luchtig over. Hier ontstaat de eerste miscommunicatie. Voor mannen is een slippertje vaker lust dan dat ze er emotioneel bij betrokken zijn. Daarom tillen mannen er ook minder zwaar aan. Maar goed, volgens de relatietherapeutische handleidingen op internet is het belangrijk om eerst naar jezelf te kijken. Ik kom tot de conclusie dat ik mijn aandacht niet evenredig verdeeld heb afgelopen tijd. Ik heb mijn triathlongear verwaarloosd.

Als ik om mij heen kijk zie ik overal lekkere snoepjes

Communiceren is misschien nog wel het belangrijkste in een relatie. Geef je de juiste signalen, luister je goed naar elkaar? Neem de tijd voor elkaar en zorg dat je emoties niet verkleuren. Praat over je gevoelens en ben beiden bewust van je zwakke punten.

Voor het oplossen van je relatieprobleem kan ik als tip meegeven: “Voer het gesprek op neutral terrein en niet in de schoenenkast of fietsenberging”. Dit om onderstaande reacties te vermijden:

  • Toen ik m’n zwemtas achter uit de kast pakte, liep mijn badmuts spontaan rood aan van woede.
  • M’n duikbril zag mij na deze relatie time-out niet meer staan.
  • In de berging had mijn MTB zich al opgeknoopt aan het plafond.
  • Een stemmetje in mijn achterhoofd vroeg zich af hoe ik dat mooie ranke frame van mijn racefiets met die prachtige rondingen nou had kunnen weerstaan afgelopen maanden? Als ik haar niet snel zou vertroetelen dreigde ze met vierkante wielen.

Kortom in goed overleg met alle partijen heb ik het boetekleed aangetrokken. Onder het mom: ‘Sports is the candystore of life’ is het hoog tijd voor een greep uit de snoeppot die de NTB wedstrijdkalender heet:Thumbs up for the Beach Challenge

  • 27 mei: Royal 10 (Den Haag) Een rondje in mijn achtertuin. Hier heb ik nog iets recht te zetten na mijn tegenvallende prestatie van vorig jaar.
  • 16 juni: Beach Challenge (Kijkduin) DON’T MISS IT! Sinds ik aan triathlons doe heb ik deze off-road triathlon slechts 1 jaar niet meegedaan en daar heb ik nog steeds spijt van. Hoe het mij vorig jaar verging lees je in Thumbs up voor de beach challenge.
  • 8 juli: Westland triathlon, The first edition!
  • 26 augustus: Wassenaarse zwemloop (Wassenaar) MET bbq na afloop 🙂
  • 8 September: Politie triathlon (Spijkenisse) Als ik maar geen snelheidsovertreding maak op de fiets 😉
  • 7 oktober: NK Run Bike Run (Spijkenisse), het toetje op de triathlontaart van dit seizoen.

Dit slippertje en al die triootjes heb ik eigenlijk maar aan 1 iemand te danken en dat is mijn vrouw. Als ik mijn wedstrijdkalender en lange termijn doelen maar op tijd communiceer, heeft zij veel begrip voor deze triatloot (zoals een clubgenoot van mij zichzelf noemt). Ze gunt mij quality time met mijn schoenen, dat ik het bad in duik met jan en alleman en uren van huis ben voor een fietstraining. En als een omhelzing van een uitgeputte en bezwete sporter bij de finish geen echte liefde is weet ik het ook niet meer.