Verandering is de enige constante als je met een camper reist. ’s Ochtends weet je niet waar je die avond zult slapen en welke trainingsmogelijkheden zich voor zullen doen. Sta je bij een meer of aan het strand dan wordt er gezwommen. Rijd je toevallig langs een fietsverhuurder dan wordt er gefietst. En hardlopen, dat kan altijd en overal.

Maar dat mijn hardlooptrainingen in Australië niet altijd hetzelfde zijn, heb je al kunnen lezen in deel 1. Centraal in deel 1 stonden de duurloop, trailrun en krachttraining. Zoals beloofd gaat deel 2 o.a. in op de intervaltraining. Ik schotel jullie dus geen ultrablog voor, maar gewoon een vlot lezend stuk waarbij je aan je snelheid kunt werken. Noem het een intervalblog waarbij de rustmomenten met foto’s gevuld kunnen worden.

Interval training with locals

Imagination is the only weapon in the war against reality

Met intervaltrainingen leer je efficiënter lopen en raak je in vorm. Als je vooruitgang wil boeken, moet je jezelf prikkelen en regelmatig het tempo van de intervaltrainingen aanpassen. Tijdens de laatste 3 parkruns is er elke keer één loper geweest die net iets sneller was dan ik. Daarom is het tijd voor wat serieuze intervaltraining. In Halls Gap (Grampians National park) is er een fantastisch mooie fietsroute, ideaal voor snelheidstrainingen. Om daar te komen is er vanaf de camper een trailloop van een paar kilometer die naar dit fietspad leidt. Tijdens de trailloop pak ik wat extra hartslagintervallen door 6 kangoeroes waar ik van schrik. Met veel plezier heb ik ze m’n hielen laten zien en een omweggetje genomen. Eenmaal op het fietspad waan ik mij in een verhitte tweestrijd tijdens een Parkrun. Ik train mijn eindsprint in deze fictieve wedstrijd en schakel bij richting de 17/18km/u. Weer is er een local sneller. Een grote Emu schiet uit de struiken en komt mij met 25km/u voorbij. Ik hou er niet van ingehaald te worden en zeker niet door een vreemde vogel (dat dacht hij waarschijnlijk ook van mij). Mijn hartslag schiet wederom omhoog, m’n tempo omlaag. Aangezien die beesten 40/50km/u kunnen, werd ik nog niet eens zo voor gek gezet, relativeer ik.

Doggy style

Logic will get you from A to B, imagination will get you anywhere (Albert Einstein)

Toptrainers zijn van mening dat 80/90% van de wekelijkse duurlopen rustig uitgevoerd moeten worden. Rustige trainingen zijn goed voor je uithoudingsvermogen, je spierstelsel en ze maken je botten sterker. Voor mij is dit nu niet relevant, want ik ga voor een eerste plaats bij een korte afstand. Snelheid is dus juist belangrijk.

Met de camper belanden we wederom op een oude ‘showground’ welke nog de sfeer van paarden- en hondenraces uitademt. Even dwalen mijn gedachten af naar Shelbourne park in Ierland waar ik ooit echte greyhoundraces heb gezien. Op deze showground verbeeld ik mijzelf dat ik weer in een race ben beland. In gedachten schalt de startopstelling door de speaker: “nr9 in the red shirt sportlifecrisis”! Trainen op startsnelheid en sprintvermogen. Alles om eens een keer geen tweede te worden.

Ach het levert een grappige foto op, een (imaginaire) nieuwe ervaring, de kids krijgen de kans om een keer foto’s met het fototoestel te mogen nemen, mijn vrouw heeft een lachbui om mijn hilarische verbeeldingskracht. Dit allemaal op een oude saaie ‘showground’. Life is what you make out of it.

Always good to have a triathlete around

Run the extra mile

Vaak denk ik: “Yes de parkeerplaats is vol”. Op toeristische plekken waar je niet kan parkeren of waar de parkeerplaats vol is, drop ik de familie en parkeer een paar kilometer verderop zodat ik gelijk een mooie hardlooproute heb. Vergeten we iets, “ik ga wel”. Brood halen? “Zal ik even rennen?” Aan de andere kant, ik eet het ook bijna allemaal weer zelf op. Thuis is dit scenario overigens vaak andersom. Dan word ik 10/15km voor de eindbestemming gedropt om wat extra kilometers te kunnen maken. “Pap gaat weer achter de auto aan rennen” hoor ik de kids al weer zeggen…

Of al deze intervaltrainingen hun vruchten afgeworpen hebben en ik nu wel 1e word, lees je in mijn volgende blog.